2 Broke Girls [2011 Nieuwe serie]

Voor succesvolle comedy is verrassing een vereiste. Die verrassing komt ofwel voort uit de omstandigheden – gewone mensen overkomt iets niet-alledaags waarmee ze moeten omgaan – ofwel uit het contrast tussen persoonlijkheden. Een voorbeeld van het eerste type is How I Met Your Mother, een voorbeeld van de tweede variant is Two And A Half Men. Uiteraard worden beide uitgangspunten gemixt (Barney en Marshall bijvoorbeeld in HIMYM zijn een voorbeeld van contrasterende persoonlijkheden, terwijl zich in TAAHM regelmatig wat buitenissigs voordoet), maar doorgaans is het stramien van de serie duidelijk binnen vijf minuten nadat je ernaar kijkt. Zo ook voor de nieuwe serie van CBS, met de weinig tot de verbeelding sprekende titel ‘2 Broke Girls’.

De hoofdrolspeelsters van 2 Broke Girls

De hoofdrolspeelsters van 2 Broke Girls

Max Black (alles na deze naam is eigenlijk duidelijk, maar goed, voor wie minder TV kijkt vullen we het even in) is een working class serveerster die keihard moet beulen in een ranzig restaurant in een slechte buurt om haar rekeningen te kunnen betalen, Caroline Channing zit financieel aan de grond als de dochter van een miljardair die in de gevangenis is belandt nadat zijn Ponzi-scheme in elkaar stortte en op wiens bezittingen uiteraard beslag is gelegd (Google even op ‘Bernie Madoff’ om de inspiratie daarvoor te achterhalen). Hoewel Max het liefst als enige serveerster de tent draaiend zou houden (meer inkomen en fooi), heeft de louche eigenaar kennelijk genoeg hart of hersens om een nieuwe collega in te huren nadat de vorige het weer eens heeft laten afweten en dat is natuurlijk Caroline. Cue conflict of personalities: de in designerkleding en parels getooide Caroline wil aanvankelijk niet eens een schort aan en blijkt aan het eind van de avond welgeteld twee dollar fooi met haar charmes binnengehaald te hebben.

'Wat voor vlek is dit eigenlijk precies?'

'Wat voor vlek is dit eigenlijk precies?'

Max beschikt als ruwe bikkel natuurlijk over een klein hartje (dat gaat anno 2011 niet alleen voor mannelijke personages op, blijkt maar weer) en wanneer ze Caroline slapende op de metro aantreft (hey, zwerver in de metro, hadden we dat niet al gezien deze week) haalt ze de onnozele rijkeluisdochter in huis. Die wordt prompt versierd door Max’ vriendje, is daar niet van gediend maar natuurlijk duurt het even voordat ook Max duidelijk is dat ze ‘t heerschap beter aan de kant kan zetten. Women must stick together wint natuurlijk, dus ondanks de wederzijdse antipathie is de basis voor een hechte vriendschap dan al gelegd. Wanneer Caroline ook nog eens over een hoofd voor zaken blijkt te beschikken (lees: klanten afzetten door ze teveel voor Max’ thuisgemaakte cupcakes te laten betalen) hebben we de rode draad voor de serie: de twee hebben samen ‘slechts’ (aldus Caroline) 250.000 dollar nodig om een eigen cupcake zaak te starten. Aan het eind van de aflevering staat de teller op een paar honderd dollar.

Seksende collega's in de koelcel, een bekend probleem in de restaurantwereld

Seksende collega's in de koelcel, een bekend probleem in de restaurantwereld

Waar de serie heen zal gaan is nog niet echt duidelijk, maar het is waarschijnlijk dat we een opeenvolging van money making schemes kunnen verwachten die voor de nodige ongewone situaties zullen zorgen, waaruit de dames zich dan moeten redden. Daarnaast is er het verschil in achtergrond tussen de twee, maar aangezien beiden aan de grond zitten, is daar beperkte ruimte voor verrassing: al na de eerste aflevering hebben de twee hoofdrollen meer met elkaar gemeen dan hen scheidt. En zo zou het ons in ieder geval niet verrassen als 2 Broke Girls uiteindelijk eerder een ‘HIMYM’ dan een ‘TAAHM’ wordt…

De chefkok is een viezerik, maar hij is Russisch, dus dan mag het.

De chefkok is een viezerik, maar hij is Russisch, dus dan mag het.

Comedy is gebaat bij op elkaar ingespeelde acteurs en schrijvers die bekend zijn met personages en omstandigheden die wel en niet geloofwaardig zullen zijn voor de cast. Dat zorgt ervoor dat een pilot zelden een indicatie is van het niveau dat de serie kan bereiken. Die van 2 Broke Girls valt in die conventie, het is op zichzelf beschouwt allemaal weinig vernieuwend en het aantal echt leuke grappen is beperkt (een Aziatische restauranteigenaar die zichzelf ‘Bryce Lee’ noemt om goede sier te maken bij de immigratiedienst, dat niveau moet je aan denken). Dat wil niet zeggen dat het geen potentieel heeft: de twee hoofdrolspeelsters doen het heel behoorlijk, de bijrollen bieden de nodige variatie en gelegenheid voor inside jokes en de hoofdverhaallijn kan voor heel wat inventieve afleveringen zorgen. Of het team van de serie dat potentieel realiseert, daar moeten we nog maar even op wachten. We geven ze in ieder geval een kans, de komende weken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>